Genealogische pagina van Henk Hijdra

Nee, nu eens niet rijtjes met datums van voorouders. Natuurlijk kan ik ook terug gaan tot 1700 en met wat aannames ook wel 100 jaar verder terug. Maar wat ik hier wil vertellen is een stukje net voorbije geschiedenis. Ouders en grootouders, hun geschiedenis is meer dan een opsomming van historische feiten: die mensen heb je meegemaakt en als je er dan een foto bij kan plaatsen gaat de geschiedenis leven...

 

 

Dit is een van de laatste keren dat mijn beide ouders bij mij in Spijkenisse op bezoek waren. Moeder was net hersteld van een gebroken heup en zag de toekomst weer met vertrouwen tegemoet.

 

 

 

 

 

 


 

Mijn vader

Geboren 3 mei 1915 te Delft. Beroep hovenier, later werkzaam als monteur bij de NKF te Delft. Nee zoals hij op de linker foto staat als 4-jarig jongetje herinner ik mij hem niet. Wel hoe hij met zijn jongste kleindochter achter de piano zat, daar was hij een vriendelijke opa. Hij overleed te Delft op 6 februari 1998.

 

 

 


Grootouders van vaders zijde

Van mijn grootouders van vaders zijde herinner ik mij alleen mijn opa Leendert Hijdra, mijn oma Magdalena Vermeulen overleed te vroeg. Opa was een huisschilder, die in zijn vrije tijd schilderijen en muziek maakte. Bij St.Franciscus in Delft speelde hij de Es-klarinet. Een klein mannetje met een kleine klarinet. Hij was het ook die een saxofoon voor mij kocht toen ik enige interesse voor dat instrument liet blijken. Opa werd geboren in 1890 te Stompwijk en overleed 84 jaar later in Delft. Van zijn broers en zussen bleef zijn jongste zus Alida het langst leven. Ze stierf in 2000 op bijna 98-jarige leeftijd. Op de rechterfoto (uit ong. 1920) staat ze uiterst rechts, voor haar vader - mijn overgrootvader - Hein die stoker was.

Verder terug

De Hijdra's woonden generaties lang in het gebied tussen Leiden, Delft en Schiedam Kethel. Meestal in Nootdorp. Velen waren veenman - ze baggerden het veen op. Rond 1700 woonde mijn oud-betovergrootvader Cornelis Heijdra te Nootdorp. Honderd jaar eerder woonden er ook al Hijdra's/Heijdra's te Nootdorp, maar van enige familierelatie is niet veel met zekerheid te zeggen.

Mijn grootmoeder was een Vermeulen, haar geschiedenis kon ik achterhalen tot Jacob Meulenaar die rond 1770 in Schipluiden woonde.


Mijn moeder

Zij werd geboren in 1910 in een klein dorpje in Bohemen. Haar geboorte werd mogelijk iets versneld toen haar moeder - Magdalena Puchta - hoorde dat haar vader door een ossenwagen was overeden. Op dezelfde dag dat haar opa om kwam werd Magdalena Härtl geboren. Het gezin viel later uit elkaar en Leni werd door haar grootmoeder in Schmidmühlen - niet ver van Regensburg opgevoed. In de schoolvakanties hoedde ze daar de ganzen en wist daar later nog met veel plezier over te vertellen.. Tenslotte woonde ze weer bij haar vader in Wenen. Na haar middelbare school ging ze werken in München. In de crisistijd ging zij met haar vriendin Betty naar Nederland. Beiden gingen als "Dienstmädchen" werken, trouwden hier en bleven vriendinnen tot mijn moeders dood in 1995. Op de linkerfoto staat zij als 24 jarig meisje. Op de rechterfoto is zij 83 jaar. Vol interesse buigt ze zich over mijn foto's, want zij was geïnteresseerd in zeer veel dingen en bleef tot het einde toe geestelijk het jonge meisje van de linkerfoto.


Grootouders van moeders zijde

Mijn grootvader Markarius Härtl werd in 1886 geboren te Schmidmühlen. Hij was slager en kok. Hij trouwde in 1911 met Magdalena Puchta, geboren in 1883 te Laschan in Bohemen. Op de rechterfoto staat zij met haar twee kinderen Max en Leni die beiden kort na elkaar in 1995 overleden. Mijn oma overleed al in 1924, ruim voor mijn geboorte, zodat ik wat oma's betreft slecht bedeeld ben geweest.

Verder terug

De Härtl's woonden enkele generaties lang in kleine dorpjes tussen Amsberg en Regensburg. Van de Puchta's weet ik alleen dat ze grootgrondbezitter waren - die in de 1e wereldoorlog alles kwijt raakten - en afkomstig waren uit Hongarije en Moravië.

 

 


paginaversie:  dinsdag 24 augustus 2004